Múzeumpedagógiai foglalkozások a Várbörtönben | Hősök Kapuja

  • Magyar
  • English

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Várbörtönben

Múzeumpedagógiai órákat szervezünk az általános iskolák felső tagozatos diákjai, valamint a középiskolások számára.

 

 

Tisztelt Intézményvezető Asszony/Úr!

 

Élet a mínusz harmadikon – múzeumpedagógiai foglalkozások a Várbörtönben

 

A Veszprémi Törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum együttműködésének köszönhetően 2015. májusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a veszprémi Várbörtön mínusz harmadik emelete. A kiállítás több izgalmas témát jelenít meg: a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egységen kívül egy Mindszenty József-emlékszoba, a Bakonyi betyárok a pandúrok kezén című tárlat, továbbá a cellák, a kápolna, a kilátó, a parancsnoki szoba és a vizesblokk is megtekinthető.

 

2015 októberétől a Várbörtön állandó kiállítása új tárlat-egységgel gazdagodott, amely az ’56 után a bitófák árnyékában címet viseli. A tárlat 1956-tól 1967-ig, az utolsó kivégzésig mutatja be a megtorlás időszakának egy-egy lényeges, Veszprém megyéhez kötődő momentumát. Szintén állandó kiállításink között szerepel a Büszke nők Veszprémben című tárlat, amely az 1956-os veszprémi nőtüntetés eseményeinek állít emléket. A 20. század megrázó eseményeit bemutató cellák sora 2018-ban új egységgel bővült: „A proletárdiktatúra 133 napja (1919)”. A Várbörtön -3. szint 39-es zárkájában korabeli plakátok, hirdetmények mutatják a 133 nap történetét annak főbb eseményit.

 

Részletes információ a kiállításokról: http://ldm.hu/hu/kiallitohelyek/varborton

 

A kiállításokhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai órákat szervezünk az általános iskolák felső tagozatos diákjai, valamint a középiskolások számára.

 

A diákok a múzeumi foglalkozáson interaktív, élményszerű módon ismerkedhetnek meg az utolsó magyarországi várbörtön életével, mindennapjaival, szabályaival, híres fogvatartottjainak sorsával. A Várbörtön mínusz harmadik emeletén a diákok kérdéseket, feladatokat kapnak, hanganyagot hallgatnak (Milfajt búcsúverse, Pap János levele a Legfelsőbb Bíróság elnökének), kipróbálhatják a sötétzárkát, beleélhetik magukat a zárkák nyújtotta szűkös tér érzetébe, valamint átélhetik a korabeli ébresztési módszereket is.

 

Ajánlott korosztály: általános iskola 5–8. osztálya, középiskola

A foglalkozás időtartama: kb. 60 perc

Ára: 1000 ft/fő

 

A múzeumpedagógiai órákra előzetes bejelentkezés szükséges. Az órákra jelentkezni a kiraly@ldm.hu e-mail címen, valamint a +36 20 548 4031-es telefonszámon lehet.

 

Szeretettel várjuk a diákokat Várbörtön kiállítóhelyünkön!

 

 

Tisztelettel:

 

Király András 

múzeumpedagógus

Laczkó Dezső Múzeum

kiraly@ldm.hu

+36 20 548 4031

Share/Save
Website by InnoTeq