Börtönkiállítás - rólunk írták | Hősök Kapuja

  • Magyar
  • English

Börtönkiállítás - rólunk írták

Börtönkiállítás? Megnézem!

-Te láttad már a börtönkiállítást?

-Igen! És képzeld! Amikor leértünk a mínusz harmadik emeletre…


2015. május hatodikán megnyitotta kapuit az Élet a mínusz harmadikon – várbörtön a 21. században kiállítás, mely a börtön elmúlt mindennapjaiba enged bepillantást. Azonban, mint minden kiállítás a látogatók véleményéből, élményeiből, kritikáiból ismerszik meg. Az alábbiakban gyűjtöttünk egy csokorra valót ezekből.

A veszprémi várbörtön őrült jól néz ki, ahol állítólag még Sobri is raboskodott.

Az emberek imádnak régi börtönökbe járni, főleg, ha a falak penészesek és a cellák sötétek. Olyan világba kerülhetnek be, amiről keveset tudnak, maximum könyvekből, filmekből szerzett tapasztalataink vannak, de másfél órával a belépés után komolyabb kockázatok nélkül távozhatunk, ami egy üzemelő börtön vendégeire kevéssé jellemző.

Nálunk nincs nagyon hasonló hely, vagyis eddig nem volt!

(ilovebalaton.hu 2015.04.29.)

 

Még másfél évtizede is különös, ámde tipikus veszprémi jelenet zajlott le délutánonként a Jókai utca elején: lent a járdán kis csoportosulások kiabáltak a hatalmas épület felé, az apró ablakok valamelyikéből pedig érkezett a válasz. A völgy visszhangzott, harsogott… Ilyen volt a börtön-telefon, egészen 2003-ig,

A rejtély eloszlott: 2015. május 6-tól bárki megnézheti a várbörtön épületét a Laczkó Dezső Múzeum legújabb állandó kiállítása keretében.

A kiállítás jelenlegi formájában meghökkentő, sok eddig ismeretlen dologról tájékoztat.

(Sziveri intézet Gy. Lovassy Klára 2015. nyár )

 

Élet a mínusz harmadikon – Várbörtön a 21. században címet viselő állandó tárlat nem pusztán a várbörtönről szól, hanem a falai között élt emberek sorsáról is: a nyilasok által bebörtönzött Mindszenty bíboros zárkája ugyanúgy megtekinthető, mint az a cella, ami a legenda szerint Sobri Jóskáé volt. 

(welovebalaton.hu)

 

Vendégkönyvi idézetek:

„Gödi csapattal tekintettük meg ezt a földalatti börtönt, hallgattuk meg a tanulságos történelmi visszatekintést, ajánlanám a mai humánus gondolkodó honfitársaimnak jöjjenek el és gondolkodjanak.”

Nagy Zoltánné

 

„Nagy érdeklődéssel jártuk végig a börtönt, melyről sokat hallottunk nagyapám elbeszéléseiből, aki a 40-es években volt itt szolgálatban. Ő volt az intézmény igazgatója”

Vajda-Hargitai család

 

„Félelmetes volt, de nagyon tetszett!”

Dorina, Kata

 

„Köszönjük az imponáló, tartalmas, érdekes vezetést”

Pedagógus Továbbképzés Tagjai


„Itt voltunk 9 E. Osztály. Nagyon tetszett, bár sok osztálytársunkat itt hagynánk…”

     Egy veszprémi gimnáziumi osztály

Share/Save
Website by InnoTeq